понеделник, 4 януари 2010 г.

10 причини, заради които си заслужава да станеш родител

1- ва причина: ЗАРАДИ ОЧАКВАНЕТО
Да очакваш дете- това е смесица от страх пред лицето Смъртта и благоговеен трепет пред чудото на Живота. Няма начин да останеш равнодушен, докато очакваш почти еднаквата възможност да се срещнеш с неизбежността на някой от двамата- Смъртта или Живота. Но точно това, че не оставаш равнодушен 9 месеца, че през всички тези дни живееш пулсиращо пълнокръвно- заради това си заслужава.

2- ра причина: ЗАРАДИ ПЪРВАТА СРЕЩА С ЧУДОТО НА ЖИВОТА
Да прегърнеш Живота, който е само на броени дни, крехък и безпомощен, лек като перце- това е чудо, което никога не си срещал. Последното чудо на света.

3- та причина: ЗАРАДИ ВЪЗМОЖНОСТТА ОТНОВО ДА БЪДЕШ ДЕТЕ
Това е единствената, това е последната възможност отново да изживееш детството, като го съпреживееш с това на децата си. Играейки с тях, можеш съвсем легално да бъдеш отново дете, макар и пораснало. Можеш пак да поиграеш на кришка- мишка, на стражари и апаши...

4- та причина: ЗАРАДИ ПОСРЕЩАНЕТО НА ВРАТАТА, КОГАТО СЕ ПРИБИРАШ
Заради това си заслужава да се завръщаш дори и от най- дългият път, от най- дългият ден. Само заради радостните детски викове, когато се прибереш. Само заради въпроса, зададен нетърпеливо още на вратата- "Тате, какво си ни купил?!"

5- та причина: ЗАРАДИ ПЪЛНАТА КОЛА, КОГАТО СИ НА ПЪТ
И най- хубавата кола не е хубава, когато я караш празна. Обратното- и най- голямата таратайка е страхотна, когато е пълна с деца. Чуваш радостните им викове, когато изпреварваш, усещаш как ритат седалката зад гърба ти, или пък как те галят по главата при сложна маневра....

6- причина: ЗАРАДИ ТОВА НЯКОЙ ДА ТЕ НАРЕЧЕ "ТАТЕ!"
Няма такава научна степен, такова военно звание, такава държавническа титла, която да изпълва с толкова гордост, колкото някой да те нарече "Тате!".

7- причина: ЗАРАДИ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЗАБРАВИШ НАПЪЛНО ЗА СЕБЕ СИ
Това е най- ефективната терапия- да забравиш за себе си. А няма начин да не забравиш за себе си, за егото си, докато се вълнуваш за първото порастнало зъбче, първата крачка, първата изречена сричка, първата дума, първи клас....

8- ма причина: ЗАРАДИ ПЪЛНОТО РАЗБИРАНЕ НА ГОСПОД
Господ е Родител. Отец. Небесен баща. Няма начин да не Го разбереш, когато станеш и ти родител. Тогава ще разбереш, че наистина всеки родител е готов да прости и непростимото на децата си. Ще разбереш, че щом ти толкова много обичаш детето си- ти несъвършеният- то какво остава за Бог. Колко по- голяма може да бъде Неговата бащинска обич!

9- та причина: ЗАРАДИ ОТИВАНЕТО С ДЕЦА НА МОРЕ
Това е класика в жанра- да отидеш с деца на море! Нима ще ти останат някакви спомени от морето, ако ги няма децата вечно да хленчат за сладолед, да се губят в тълпата, да те дърпат за дрехата, докато съзерцаваш морския залез, за да ти кажат, че им се пишка...

10- та причина: ЗАРАДИ СЛЕДАТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА ОСТАВИШ
Живял ли си наистина, ако не оставиш следа?! Ако не оставиш нещо от себе си- от мечтите си, от надеждите си, от вярата си, от живота си. Ако не го оставиш именно на децата си. В децата си. Чрез децата си. За децата си.

2 коментара:

  1. Честита нова година. Да сте живи, здрави и усмихнати. И поздрави за вдъхновяващата статия.

    Васи

    ОтговорИзтриване
  2. По-добре не може да бъде казано! Браво!
    Таня
    Бургас

    ОтговорИзтриване