петък, 30 април 2010 г.

Неделно училище: 2+2=5?!

2+2=5?! Математически е невъзможно. Но в крайна сметка животът не е математика и понякога резултатът от уравнението е именно 5... Само трябва да повярваме, че подобен резултат е възможен!
Наистина е много трудно да се повярва, защото 2+2=4 е генетично заложеният във всеки един от нас правилен отговор. Десетки поколения са били зачевани, раждали са се, живели са и са умирали, знаейки и вярвайки, че 2+2=4 е единственият правилен отговор на уравнението. Но животът е прекалено голям, за да може да бъде побран в калъпа на само един възможен отговор... Всъщност, понякога животът не е в правилата, а в техните изключения .И отговор "5" е именно едно от възможните изключения...

Тук ще направя преходът от абстрактните размишления към конкретните примери... Няма начин да не конкретизирам тезата си с примера за съществуването на Бог. Математически Той не би трябвало да съществува. Уравнението 2+2=4 изключва Бог като възможност. Изключва и всички понятия свързани с Него - душа, възкресение, безсмъртие, вечност... Но, уви, нещо е накарало преди 2000 години Савел, гонителят на христяните, да стане Павел, апостолът на христовата вяра, който умира мъченически за нея... Кое е накарало високообразованият за времето си Савел, който е разсъждавал толкова трезво, бил е възпитан в духа на фарисейството, убивал е христяни, имал е авторитет в обществото, но изведнъж да стане Павел, христянинът?! Кое? 2+2=4?! Не!

Точно обратното - 2+2=5... Савел се среща с най-голямото изключение от правилото, с най-голямото изключение от живота и смъртта - среща се с възкръсналия Исус. И Той му казва: "Савле, Савле,защо ме гониш?" Тези думи обръщат живота на Савел. Тези думи са му достатъчни, за да разбере, че 2+2 НЕ Е РАВНО НА 4...

4 е само границата на човешкия ум - отвъд нея е територията на вярата! На онази вяра, за която няма невъзможни неща; която е способна да превръща правилата в изключения... Затова, когато чуваме от своя работодател, че 2+2 е равно на 4 и ние сме некадърни да се справим с работата... Когато чуваме от нашата съвест, че 2+2 е равно на 4 и няма прошка за нашите прегрешения... Когато чуваме от някой лекар, че 2+2 е равно на 4 и болестта ни е неизлечима...
Нека да чуваме и думите на Исус: "Не се страхувай, вярвай!" И да повярваме, че 2+2 може да бъде равно и на 5

36 коментара:

  1. Апелирам към стриктно сдържане по отношение ангажирането на деца с какъвто и да е тип (религиозна) вяра. Суеверието е мн. вредно нещо и отдавна му е минало времето. Моралът е в личния пример и възпитанието, а не във фентъзи бестселъри за фалшиви мъченици.

    ОтговорИзтриване
  2. Приятел, можеш да си апелираш за каквото и да е, но в твоето си блог- пространство. Това е моят блог и това са моите деца- тук аз решавам с какво да ги ангажирам и как да ги възпитавам. А в основата на "моралът", който ти очевидно така добре разбираш, е именно в християнската вяра- независимо от твоето повърхностно мнение за нея като за "фентъзи бестселър"...Това е моето мнение!

    ОтговорИзтриване
  3. Блогър, твоето блог пространство е публично и всеки е свободен да влиза, чете и коментира, независимо дали мненията се припокриват (аз бих казал - особено, ако НЕ се припокриват). Ако не искаш да четеш неудобни или неприятни за теб отзиви, сложи рестрикции. Докато не го направиш, аз и който друг поиска, ще пишем на воля. Това е положението. :) Колкото до морала - чети повече книжки, особено наблегни на генноцентристката еволюция, която обяснява с факти и примери (не със съмнителни твъдения, основани на още по-съмнителна вяра във феи и еднорози) корените на морала и недвусмислено сочи, че появата му не само предхожда юдео-християнсктата религия, но е и оцелял ВЪПРЕКИ нея. ;)

    PS Исус Христос = Дядо Коледа.

    ОтговорИзтриване
  4. И без да ми го казваш, го знам- всеки има право на своето си мнение, независимо какво е то. Имаш пълното право да влизаш тук, да четеш и свободно да коментираш, но пък и аз имам пълното право да отговарям на коментарите ти, както намеря за добре. Нищо повече! Всеки със своите си права и отговорности.

    ОтговорИзтриване
  5. Ето - вече сме на едно мнение. :)

    PS Важното е да има дискусия, независимо каква е темата на спора.

    ОтговорИзтриване
  6. На едно мнение сме само по отношение на въпроса за свободата на коментиране в този блог. На едно мнение сме, че всеки има право да изкаже своята позиция. Но по въпроса за Вярата- не сме на едно мнение. Ако ми изкажеш по- аргументирани доводи, които да ме убедят в истинността на твоите убеждения- тогава пак ще си говорим...Но един съвет- внимавай как ще оборваш християнската вяра, че в процеса на оборването може и да повярваш. Както е станало и със Савел- Павел:)))

    ОтговорИзтриване
  7. О, нямам никакво намерение да те оборвам. Първо, защото ти си този, който твърди, че има Бог (по същата логика, аз твърдя, че има дракон в гаража ми... невидим и безплътен, но истински!), значи the burden of proof е в твоето игрище. Второ, защото смисълът е малък и не защото ще успееш да изтъкнеш дори един разумен аргумент в ползва на вярата (това е ясно, че няма как да се случи), а защото спорът с вярващите е невъзможна мисия, в която единственото удоволствие, eventually, е гъдел на интелектуалното его (понякога - и от двете страни на спорещите лагери). Освен това наскоро тук и тук имаше точно такива дебати и ако толкова искаш да видиш позицията на атеистите и очевидното й (логическо) превъзходство пред тази на суеверните, заповядай. :)

    PS Това за едното мнение беше очевиден сарказъм.

    ОтговорИзтриване
  8. Най-доброто, което може да се направи за децата по принцип е да им се обесни, че 2+2 = 4 и това е. Това може единствено да освободи съзнанието им и да си намерят друго уравнение!

    "-Ами, ако грешите и има Господ?"
    -Ами, ако вие грешите и няма Господ, а има Алах или Зевс?!"

    Йордан

    ОтговорИзтриване
  9. Да, разбрах сарказмът ти- достатъчно очевиден беше. Но за драконът в гаража ти, каквато и метафора да е това- вярваш само ти, докато вярващите в Бог, са милиони по света. Нали знаеш, че количественият показател сам по себе си говори много...Но спирам! Нямам намерение да те убеждавам в нещо, за което има Кой да те убеди рано или късно. Очаквай неочакваното!

    ОтговорИзтриване
  10. Перфектният ми отговор за теб е в коментара на Йордан.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз вярвам в Дракона в гаража на Бла! Никога не съм го виждал, но Бла ми каза, че го има, после написа, че го има и аз вярвам, че го има!
    И ще те помоля да уважаваш моите вярвания и да пишеш Дракон с главна буква!

    Йордан

    ОтговорИзтриване
  12. И аз вярвам в Дракона в гаража на Бла! Бла е пророка на дракона оооооо Блааааа велики!!!!

    Арох

    ОтговорИзтриване
  13. О, даааа, Дракона- ма разбира се, че той съществува и ще ви изяде всички барабар с пророка:))))

    ОтговорИзтриване
  14. Ще започне от неверниците, т'ва е важното. А ти се опитай да бъдеш по-убедително аргументиран. Това, че една делюзия е по-популярна от друга, не я прави по-малко патологична и... aморална (милиони са следвали и Мусолини, примерно, а още по-голяма бройка са се клели в самия Господ, докато са изгаряли невинни "вещици" на кладата). Да не говорим, че вярващите в твоя Бог далеч не са мнозинство пред вярващите в чужд, което те прави дори по-грешен от мен. ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Казвам ти, до ден- два ще повярваш и ти в Господ- като ти се озъби Дракона от гаража...Първото нещо, което ще възкликнеш, ще бъде: "О, Господи!" А иначе ти се самооборваш- говориш за Мусолини в минало време, кактО и за кладите- докато аз ти говоря в сегашно време- днес. Защо има и до днес толкова много вярващи? Как така хиляди години оцелява това наречено от теб суеверие? Ето, вече в Мусолини никой не вярва, а в Христос продължават да вярват. И в Него вярват много по- големи умове от мен ии от теб взети заедно...Как става това?

    ОтговорИзтриване
  16. Не, сериозно ли го написа това? Нуждата и предразположеност към вяра е генетично заложен еволюционен механизъм. В Яхве се вярва векове преди (предполагаемото) рождение на Христос - това не го прави по-легитимен, разбира се, но потвърждава изконната ни склонност към суеверие и би следвало да провокира въпрос в теб: защо вярваш в Исус, а не (примерно) Буда?

    PS Фашисти и религиозни фундаменталисти има дори днес. Особено днес. Мисли преди да пишеш.

    ОтговорИзтриване
  17. Повечето учени и големи хора НЕ вярват в Бог. Просто не си го признават, особено в страни като САЩ, където християнския фанатизъм е съпоставим единствено с този на така наречените "терористи".

    "Затворите са пълни с вярващи хора"

    „Другата добра възможност е , че атеизмът е свързан и с някой трети фактор, например по-доброто образование, интелигентността и склонността към размисъл, които пък могат да обуздаят престъпните наклонности.”

    Йордан

    ОтговорИзтриване
  18. Виж, тук можем да си пишем до безкрай. Бъдещето някой ден ще покаже кой е бил прав от нас двамата. Важното е, че всеки има право да вярва на това, в което има своите достатъчни основания да вярва. Аз си имам своите основания и знам, че те не са суеверие. Ти си имай своите си основания- това си е твоя работа. Точка! А за Мусолини- да, има хора с фашистки убеждения, но не са милиони, нали?!( а някога са били) Мисля, преди да пиша. И мисля, че ти си едно интелигентно момче, което един ден ще има възможност да преосмисли сарказма си по отношение на християнството. Аз бях същият. Но Господ никога не престава да предизвиква и да търси своите хора. Някой ден ще те намери- вярвам! Защото, самият факт, че си влязъл в този блог, подсказва, че процесът е започнал. Предлагам да спрем дотук- "пак ще се срещнем след 10 години!" Беше ми наистина приятно. Приключвам тази дискусия с уважение към теб като достоен опонент. Желая ти успехи!

    ОтговорИзтриване
  19. Да, успя хладнокръвно и безкомпромисно да убиеш спора. :( Успехи и на теб иначе. :)

    ОтговорИзтриване
  20. Човек трябва да знае кога да бъде "хладнокръвен и безкомпромисен"...

    ОтговорИзтриване
  21. Ще ме изжините за българският ми но все още го уча.
    Много е интресно да следиш как спорите абсолиютно убедени вав вашата религиа. Аз сам атеист но баба ми беше непреклона хидуиска и тя прилагаще почти същите доводи както и че в религията е морала както излиза някои трябва да бърка защото до колкото съм запознат с христянството то не изглежда много морално. А исащо иска да втълпи че е едиственото вярно нещо. Ето намерих един цитат от "Махабхарата Шантипарва" кадето се търди друго.
    Ахимса (ненасилие) е най-висшата Дхарма (истинското учение). Ахимса е най-добрият Тапас (покаяние). Ахимса е най-великият дар. Ахимса е най-висшият самоконтрол Ахимса е най-висшата саможертва. Ахимса е най-висшата сила. Ахимса е най-големият приятел. Ахимса е най-висшата истина. Ахимса е най-висшето учение.

    П.С.
    Наистина е доста забавна убеденоста с която говорите.
    П.С.
    "хладнокръвен и безкомпромисен" = без доводи и уплашен

    Арох

    ОтговорИзтриване
  22. Мисля си две неща:

    1 - Исус Христос е толкова популярен и обичан - и то дори днес, в ерата на науката - защото е идеалният образ за нас, хората. Смисъл: той е този, който съчетава качествата, които несъзнателно почитаме в корените на душите си - благост, мир, хармония със себе си и света, смелост към саможертва и склонност за саможертва в името на нещо по-свято... Ако Айн Ранд описва обетивистичният идеал, роден от логиката, то Исус Христос е по-скоро идеалът на сърцето :) Аз самият не съм вярващ Християнин, но идеите и образа на Христа ме запленяват, просто ме запленяват - като същност, като философски форми, като идеи в Платоновия смисъл, ако щеш :)

    2 - Бла, наистина си достоен опонент, но аз лично съм склонен да вярвам, че, както немалко неща, за да повярваш в нещо извън полето на разума (каквото е вярата, например, или крайно самопогубващата любов), трябва да го изпиташ сам :)

    Извинявам се, ако съм ви отегчил с личното си отношение към темата :)

    ОтговорИзтриване
  23. Не си отегчил. Проблемът е, че този твой довод ни задължава да вярваме едва ли не във всеки положителен символ или образ от човешката история и митология. Няма никакъв спор в идеалите на Исус; аз споря с легитимността му като персона - във или извън (не)битието.

    ОтговорИзтриване
  24. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  25. Браво, даде типичен отговор на теист. Естествено, че ще дойде денят, в който всички ще разберем истината. Работата е там, че ако аз греша, ще съм много по-малко разочарован, отколкото, ако ти грешиш.

    ОтговорИзтриване
  26. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  27. Yet again - типичен теист! :D Не знам дали следиш внимателно разговора, но нито един от коментарите ми не е самоцелно агресивен или обиден. Камо ли пък нелепо заплашителен. Сега, сигурно си някакъв много страшен и опасен човек, с когото не бих искал да си имам проблеми, но все пак не забравяй, че една от най-висшите библейски ценности е да бъдем смирени. Освен това тук водим доста цивилизован спор и ако има Бог, той гледа и съди! :) Peace, over & out.

    ОтговорИзтриване
  28. Хахахахаа, McMurphy поцепи. Баси забавния тип!
    Няма такъв смех, като интернет побойници :D
    Eвалата, McMurphy, направи ми вечерта! :D
    Йордан!

    ОтговорИзтриване
  29. Страстите са се нажежили! Това само по себе си е много показателно- Исус никога не може да бъде отминат с безразличие. И интересът към неговата личност ще продължава да провокира мислите и чувствата. Това е едно от доказателствата, че Той не е обикновено суеверие, Бла! Радвам се, че продължаваш да влизаш тук.

    ОтговорИзтриване
  30. "Не си отегчил. Проблемът е, че този твой довод ни задължава да вярваме едва ли не във всеки положителен символ или образ от човешката история и митология."

    О, не, не, доводът ми цели да разтвори организма на логиката за липсващите на логиката сетива на сърцето :)

    Позддрави, Узумаки! :)

    ОтговорИзтриване
  31. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  32. Господи, БЛАгодаря Ти, че Джаки-О ми прости! :D

    ОтговорИзтриване
  33. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване