вторник, 13 октомври 2009 г.

Наказание- 10 пъти "Щ"!

Ако Сашко живееше през годините на османското владичество, със сигурност щеше да е един от съратниците на Левски- подобно на Апостола, той дръзко пренебрегва всички заплахи, надвиснали над главата му. С какво ли не го заплашвах, та да слуша- затваряне на тъмно в мазето, качване при мишките на тавана, налагане на 10 удара с колан по гол гъз... Заплашвах го с всички възможни наказания, използвани в практиката- с мъчения от времето на Светата Инквизиция, лагерите на Смъртта на Третия Райх, затворите в днешен комунистически Китай. Но не- не трепваше пред нищо. Както е казал поетът- "Не човек, а желязо!" Докато не започнахме от вчера да пишем буквите. Буквата Щ! Извади му душицата тая буква. Измъчи го повече от Светата инквизиция, Третия Райх и Китай взети заедно. Изпоти го, изпи му силиците бунтовнически, дето не се покоряваха пред нищо. И сега вече ми е лесно. Започне ли да не слуша, казвам само една буква и страстите утихват- Щ! Ако не ме разбере веднага, давам жокер- "10 пъти Щ"! И той знае, че да напише 10 пъти Щ, това е по- тежко от изпращане на 10 години каторжен труд в Сибир...
...Представям си какъв травмиращ отпечатък върху съзнанието му може да остави Щ. Всеки път, като види думата Щастие, ще изпада в отчаяние...от проклетата първа буква на тази иначе прекрасна дума!

1 коментар:

  1. А пък аз най-мразех главното М, защото ни караха леко да извиваме първото връхче, пък аз го извивах повече и като издигах чертичката отново нагоре, новото връхче често опираше до старото. Беше голям ужас за мен.
    :)))

    ОтговорИзтриване