сряда, 7 юли 2010 г.

10 неща, които доказват, че Животът е като футболен мач

1- во нещо: КРАТКИТЕ МИГОВЕ, ПРЕЗ КОИТО ФУТБОЛИСТИТЕ ИМАТ КОНТАКТ С ТОПКАТА

Математически е изчислено, че за 90 минути мач, един футболист има реално контакт с топката минута- две. Понякога дори секунди. През останалото време се стреми към топката, търси я, бори се за нея, разминава се с нея, губи я...По същия начин е и в живота- колко неистово кратки са миговете, през които се докосваме до нещата. До щастието, до любовта, до мечтите, до всичко, към което се стремим.

2- ро нещо: ВИНАГИ ИМА И ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Това са правилата на играта- винаги има и второ полувреме, дори през първото полувреме на единия отбор да са му вкарали цели десет гола, които да обезмислят каквато и да е понататъшна съпротива. Но никой не може да отнеме на губещия отбор правото на второ полувреме- правото да излезе и да играе, колкото и да е безнадежден резултатът...
...А толкова често забравяме, или преставаме да вярваме, че и в Живота е така- винаги има и второ полувреме!

3- то нещо: МАЧЪТ СЕ ИГРАЕ ДОКРАЙ

Всички помним гола на Емо Костадинов срещу французите насред Париж, който ни класира за Световното в САЩ! Той беше отбелязан в последните секунди на мача, защото нашите футболисти играха до последно, докрай...Животът също трябва да се играе докрай. Именно по тази причина- понякога победата е точно там, на самия край.

4- то нещо: ПРИ ГРУБ ФАУЛ СЕ ДАВА ЧЕРВЕН КАРТОН

При груб фаул съдията вдига червен картон и гони играча от терена. Така постъпва и Съдията в Живота- вдига червен картон и те гони от терена. Дори направо от Живота!

5- то нещо: СЪДИЯТА ВДИГА НАКАЗАТЕЛЕН КАРТОН ДОРИ САМО ЗА РЕПЛИКА

Съдията може да даде картон дори само за реплика, оспорваща негово решение. Затова си спестете и репликите срещу Съдията в Живота!

6- то нещо: КРАСИВАТА И ЧЕСТНА ИГРА НЕ ВИНАГИ Е НАЙ- РЕЗУЛТАТНА

1982, 1986 година- Бразилия играеше най- красивия футбол в света, но отпадна още на четвъртфиналите. 1998 година Холандия получи приза за Феър плей като отбор с най- малко наказателни картони, но...не получи Световната купа, защото отпадна на полуфиналите...Васил Левски живя и умря честно и красиво, но никой не се опита да го освободи при ескортирането му от Къкринското ханче до София. И бе обесен. И тялото му и до днес не се знае къде лежи. И мечтата му за "чиста и свята република" си остана само една мечта..."Ако загубя, губя само себе си..."

7- мо нещо: В ЕДИНОБОРСТВАТА ПЕЧЕЛИ ТОЗИ, КОЙТО УМЕЕ ДОБРЕ ДА ФИНТИРА (ДА СЕ ЛЪЖЕ)

Тялото се накланя надясно, но топката се повежда наляво- това е финт. Това е лъжливо движение, с което се преодоляват противниковите играчи в единоборствата. Печели този, който "се лъже" най- добре...Жалко, но факт- в Живота, особено в нашия български живот, в единоборствата се печели точно така- с лъжливи движения.

8- мо нещо: МАЧЪТ СЕ ЗАПИСВА

Вкараните и пропуснатите голове, красивите и грозните изпълнения могат да се повторят на забавен кадър, защото мачът се записва...Колко изпаднали в клинична смърт, но върнали се към живота, разказват винаги едно и също- как са видяли целия си живот като на лента. Значи и Животът се записва и могат да бъдат видяни всички използвани и пропуснати мигове, всички красиви и грозни постъпки...

9- то нещо: И НАЙ- СИЛНИЯТ МОЖЕ ДА ЗАГУБИ, КАКТО И НАЙ- СЛАБИЯТ МОЖЕ ПЪК ДА ПОБЕДИ

Във футбола винаги има изненади. Неприятни- когато и най- силният отбор загуби. И приятни- когато и най- слабият отбор победи. Топка е! В Живота е същото...Живот е!

10- то нещо: ВСЕКИ МАЧ, БИЛО ТОЙ НАЙ- ТЕЖКИЯТ ИЛИ НАЙ- ЛЕКИЯТ, ИМА КРАЙ

Последна съдийска свирка и мачът свършва, колкото и да е бил тежък или лек...Просто свършва, защото има край... Последен дъх и Животът свършва. А дали ще се класираме за следващия етап- зависи само от начина, по който сме живяли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар