понеделник, 31 октомври 2011 г.

Червейчето на Невичка


Днес Невичка дойде при мен и проплака: "Тате, па бате уби едно червейче!" Гледаше ме право в очите. Стана ми неудобно от нейния поглед- в него беше цялата надежда на света. Но надежда за какво- червейчето беше вече убито. Отидох при Сашко. Той си копаеше в пясъка, без да подозира, че е бил обвинен в геноцид срещу човечеството, пардон- срещу...Срещу едно червейче! Да, точно това си мислех- за едно червейче ли сега ще се разправяме!? Ама Невичка стоеше зад мен и очакваше изпращане на Сашко на военен трибунал. Започнах с предварителния разпит: "Саше, верно ли, че днес предумишлено си умъртвил по особено жесток начин едно червейче!?" Сашко ме погледна с широко отворена уста. "Каквооооо!?" Невичка се намеси: "Аз те видях как го уби!" Сашко продължаваше да недоумява- дали въобще беше забелязал, че е убил червейчето? Може да е било и непредумишлено, при трудова злополука...Ама не- Сашко загря: "А, червея ли- да, убих го, и какво!?" Невичка окрилена, че истината е излязла наяве, заяви с патос: "Ти уби червейчето с лопатката!" Сашко още повече недоумяваше: "Ама вие за едно червейче ли сте?!" Невичка веднага изстреля отговора си: "То беше добро червейче!" Сашко вече не издържа: "Да бе, добро червейче- бебешка работа!" Трябваше да се намеся. Направих го по най- назидателния начин: "Добро- лошо, ти си го убил!" Сашко вече се обърка и се опита да ни успокои: "Нищо не може да му стане..." Е, да, след като вече е умряло- повече от това какво може да му стане!? Невичка се намеси най- адекватно: "Извини му се!" Е, това пък вече беше прекалено- да се извиниш на един червей, умрял при това. Аз ако трябва да се извинявам на всички мравки и охлюви, които съм сгазил досега с колата...Но всички те бяха анонимни, а това червейче беше червейчето на Невичка- най- доброто червейче на света. Но и най- умрялото. Как можехме да го спасим? Ами толкова просто- като го забележим, макар и да е само едно малко червейче. Така, както беше направила Невичка.

9 коментара:

  1. много е мила малата, много е слатка, да е здрава и жива и много да ви радва

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна дъщеричка имаш, продължавайте да я възпитавате по същия начин! Понякога децата ни поставят на тясно в ситуации, в които ни показват, че трябва да сме много внимателни във възпитанието. Тази възраст е деликатна, именно защото тогава родителите изграждат мирогледа на един бъдещ човек. В такива моменти е трудно да обясниш, че има изключения или че едно червейче не е толкова важно! Мойте сладурчета също са ме поставяли в безброй подобни ситуации - да се чудиш какво да направиш!

    ОтговорИзтриване
  3. ох червейче...червейче, но като те попита по този начин с тези големи и невинни очи...какво да й каже човек. Дъщеря ти е много красива, дано много да те радва и да се слушате взаимно!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко хубав текст.Стана ми така мило като го прочетох.В такива моменти разбираш колко е невинно едно дете, колко е чисто и още не разбира как може да се убие нещо дори и червей в случая просто ей така.Без да има виновен и някой да се почувства като такъв.Това, че иска да му се извини направо ме трогна.Където й да е то все пак ще чуе така е.Много са добри децата, жалко, че с течение на годините по някаква причина спираме да забелязваме малките неща.Дори и казва как е убито червейчето, горда че го е видяла и няма как да се измъкне.Децата на снимката са прекрасни, да са живи и здрави и много щастливи.

    ОтговорИзтриване
  5. Много поучителен разказ.Как като деца мислим за всяко живо и невинно същество и гледаме да му помогнем или да го спасим.Независимо дали е червейче или мравка.За нас тогава всичко е важно и не можем да проумеем как така с лека ръка ще убием каквото и да е било.Всичко това е до момента в който порастваме и вече тези неща ги приемаме за даденост.Можем да убиваме всичко живо, без хора , макар че в последно то време и това се засили у нас и няма никакви последици, което е много тревожно.Много мил разказ.

    ОтговорИзтриване
  6. Това ще го запомниш завинаги ми се струва тази случка.Толкова са сладки и двамата хахах

    ОтговорИзтриване
  7. Тези наши съкровища децата. Какво ли не бихме сторили за да видим техните грейнали от щастие очички и в този случай какво ли може да стори човек. Не завиждам на дадена ситуация. Но пък като се замислим ето толкова малка и невинна не може все още да разбере как ей така без нищо може да се отнеме някакъв живот дори и на един най-обикновен червей както е в този случай. Мисля че сте постъпили много правилно. Трябва да се чуят и двете страни и да се разбере кой и защо е постъпил така.Нека бъдат живи и здрави децата и много много щастие да носят в домът си.

    ОтговорИзтриване
  8. Няма как истината да не излезе на яве рано или късно......."Невичка окрилена, че истината е излязла наяве, заяви с патос: "Ти уби червейчето с лопатката!" Сашко още повече недоумяваше: "Ама вие за едно червейче ли сте?!" Невичка веднага изстреля отговора си: "То беше добро червейче!" Сашко вече не издържа: "Да бе, добро червейче- бебешка работа!" Трябваше да се намеся. Направих го по най- назидателния начин: "Добро- лошо, ти си го убил!" Сашко вече се обърка и се опита да ни успокои: "Нищо не може да му стане..." така е убийството си е убийство независимо по какъв повод. Статията и този разказ са много поучутелни и хубави поздравления и се надявам често да споделяте с нас.

    ОтговорИзтриване
  9. И според мен и до сегашният ми живот всичко показва че истина излиза затова нека е на време когато нещата могат да се разрешат и да се прости вместо да се чака този откъс..." Ама Невичка стоеше зад мен и очакваше изпращане на Сашко на военен трибунал. Започнах с предварителния разпит: "Саше, верно ли, че днес предумишлено си умъртвил по особено жесток начин едно червейче!?" Сашко ме погледна с широко отворена уста. "Каквооооо!?" Невичка се намеси: "Аз те видях как го уби!" Милото червейче, тя е още малка и неразбира какво е направила.За нас е най обикновен червей.

    ОтговорИзтриване