петък, 7 януари 2011 г.

Разказ за един Йоан на Ивановден

Исус го е наричал Воанергес, което е означавало "син на гръм". Най- вероятно го е наричал така заради неговият горещо темпераментен и избухлив нрав. Но неговото истинско име е било Йоан. И въпреки нравът му, той е бил един от любимите апостоли на Христос- един от тримата "приближени ученици". Защо пък е бил толкова любим на Бога този младеж?...
...Защото Господ обича обикновените. А Йоан е бил един най- обикновен рибар.
...Защото Господ обича хората със силен или слаб характер, но характер- искрен, както на Йоан.
...Защото Господ обича искрените. А Йоан е бил искрен- и в гнева си, и в нежността си. Едни от най- искрено нежните и мили обръщения в Библията са тези, които той използва в посланията си- "Дечица!" и "Възлюбени!".
... Защото Господ е знаел, че един ден целият свят ще има неистовата нужда да чуе някой да се обръща по този мил начин към него- "Дечица!"
...Защото Господ обича верните. А Йоан единствен остава докрай с Исус. Следва Го вярно през целият Му път на страдания от Гетсимания до Голгота.
...Защото Господ обича всеки един Йоан...и то не само на Ивановден. А всеки ден, в който Йоан или Иван, или Драган, или Петкан, без значение на името, а на човека, който го носи, бива такъв, какъвто е бил апостол Йоан- обикновен, искрен, гневен и нежен, но верен докрай. И мил докрай, макар и видял с очите си най- голямата жестокост на Голгота, но въпреки това, съхранил нежността си към хората, за да напише до всеки един от нас днес, милото и простичко: "ДЕЧИЦА!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар